До 90-річчя Спепана Буцко

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2414-0260.2020.1.5

Ключові слова:

anniversary

Анотація

Степан Степанович Буцко народився 3 червня 1930 року в м. Мукачево у сім’ї вчителів. Середню освіту здобув у 1948 році в Мукачівській ЗОШ № 1. Продовжив нав-чання на хімічному факультеті Ужгородсь-кого державного університету, який завершив у 1953 році.

У листопаді 1953 року С.С. Буцко вступив до аспірантури Інституту фізичної хімії ім. Л.В. Писаржевського АН УРСР. Під керівництвом професора Б.Я. Дайна, С.С. Буцко займався дослідженням окисно-відновних властивостей хлорофілу. Після закінчення аспірантури працював на різних посадах у відділі фотохімії та радіаційної хімії цього ж інституту. В 1962 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Темнові та фотохімічні взаємодії хлорофілу з солями заліза».

Свою викладацьку діяльність С.С. Буцко розпочав у 1963 році в Ужгородському державному університеті на посаді старшого викладача кафедри загальної та неорганічної хімії. В період 1964-1966 рр. С.С. Буцко викладає хімію в Університетсь-кому Коледжі міста Кейп-Кост Республіки Гана. У 1966 році С.С. Буцко повертається працювати в УжДУ і очолює кафедру загальної та неорганічної хімії. Під його керівництвом формується науковий напрямок кафедри, який пов’язаний із дослідженнями у галузі координаційної хімії. З 1968 року при кафедрі відкривається аспірантура із спеціальності «неорганічна хімія». В період 1973-1975 рр. С.С. Буцко працює старшим референтом відділу науково-технічної інформації Будинку радянської науки і культури м. Будапешт (Угорщина). Після повернення із-за кордону, С.С. Буцко продовжує очолювати кафедру загальної та неорганічної хімії. З 1980 року по 2008 року працював на кафедрі хімічної технології та виробничої екології. З 2008 року Степан Степанович Буцко працює у Закарпатському угорському університеті ім. Ференца Ракоці (ІІ). З 2011 року він очолює кафедру біології та хімії цього університету, на якій працює до сьогоднішнього дня.

С.С. Буцко є відомим вченим у галузі фотохімії, хімії комплексних сполук, біонеорганічної хімії та технології комплексної переробки природної сировини. С.С. Буцко є автором понад 150 наукових праць. Закладені С.С. Буцком напрямки наукової тематики у галузі координаційної хімії були продовжені його учнями д.х.н., проф. Чундаком С.Ю., к.х.н., доц. Шманько П.І., к.х.н., доц. Бузашом В.М. та к.х.н., доц. Добрянською Л.П.

Як визначний науковець і педагог, С.С. Буцко у різні періоди був членом Наукової ради з неорганічної хімії АН СРСР, Наукових рад АН України з неорганічної хімії, хімічної кінетики та будови, хімії поверхні та технології модифікування дисперсних оксидів, Науково-методичної ради з хімії Мінвузу України, Науково-технічної ради «Хімічні проблеми екології», головою Закарпатського обласного відділення Українського хімічного товариства. Визначні заслуги перед державою С.С. Буцко були оцінені відзнаками МОН та НАН України.

Біографія автора

I. E. Barchiy, ДВНЗ "Ужгородський національний університет"

д.х.н., проф., завідувач кафедри неорганічної хімії

Посилання

Shmanko P.I., Lendel V.G., Shmanko I.I. Khimiky Zakarpattia. Uzhhorod: Patent, 2003. S. 210.

https://www.uzhnu.edu.ua/uk/infocentre/get/6949

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті