ОСНОВНІ РЕКРЕАЦІЙНІ ЗОНИ ЗАКАРПАТТЯ: ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2414-0260.2021.1.99-104

Анотація

Вивчено екологічні проблеми основних рекреаційних зон Закарпаття. Унікальне гео-економічне розташування області, різноманітність ландшафтів та мальовничі краєвиди сприяють розвитку туризму даного регіону. Основними рекреаційними зонами області є як гірська система Карпат, так і Закарпатська низовина. За видами рекреаційної діяльності рекреаційні області Закарпаття можна поділити на природні (водні, кліматичні, ландшафтні, повітряні, бальнеологічні, геологічні, географічні), природно-антропогенні (гірськолижні курортні зони, оздоровчо-лікувальні зони, дендрологічні парки)  антропогенні (історико-культурні, зоопарки чи зооферми, ботанічні сади).

Природні рекреаційні зони, курорти та лікувально-оздоровчі центри зазнають найбільшого антропогенного впливу. З кожним роком туристична галузь залучає більше і більше природних зон та ресурсів, створює особливі природно-соціальні ландшафти. Можна сказати «стихійне» і нераціональне використання таких територій породжує низку екологічних проблем, пов’язаних з пошкодженням, забрудненням та передчасним виснаженням рекреаційних ресурсів. Негативні руйнівні зміни, які відбуваються в рекреаційних зонах часто призводять до знищення самого природного об’єкта.

Значної шкоди довкіллю завдає не стільки організований туризм, як неорганізований. Катастрофічні екологічні проблеми часто є наслідками самовільного розміщення баз відпочинку, незаконне полювання чи рибальство, збирання дикорослих трав та ягід, лікарських рослин, грибів, шишок, заготівля березового соку, самовільне розпалювання багаття, колекціонування ботанічних та зоологічних видів, тощо.

До негативних чинників, які найбільше спричиняють порушення екологічного стану рекреаційних зон Закарпаття можна віднести і виснаження природних ресурсів, і забруднення довкілля. Насамперед це виявляється у безконтрольній вирубці лісів, ерозії ґрунтів, забрудненні повітря викидами автомобільних транспортів, тощо.

Для збереження належного екологічного стану основних рекреаційних зон Закарпаття, збереження ландшафтів та біологічного різноманіття області необхідним є втілення ряду взаємопов’язаних заходів. Першочергові дії, спрямовані на підтримку якості природного середовища краю повинні включати не тільки дозвільні та заборонні заходи, а й заходи, напрямлені на відновлення і покращення природних зон (ресурсів) та мінімізацію негативного антропогенного впливу на об’єкти довкілля.

Ефективним шляхом вирішення екологічних проблем, наявних в рекреаційних зонах Закарпаття також є розвиток організованого екологічного туризму. Останній здатен забезпечити як фінансову підтримку охороні навколишнього середовища, так і підвищити значимість унікальних природних ділянок, які повинні зберігатися в незмінному стані.

Біографії авторів

Роман Л.Ю., ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

к.х.н., доцент кафедри екології та охорони навколишнього середовища

Глух О.С. , ДВНЗ "Ужгородський національний університет"

к.х.н., доцент кафедри екології та охорони навколишнього середовища

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-30