ПОРІВНЯННЯ ФУНГІЦИДНОЇ АКТИВНОСТІ ПРЕПАРАТУ ФЛУКОНАЗОЛ ТА СИНТЕЗОВАНИХ ФЛЮОРОВМІСНИХ 1,2,4-ТРИАЗОЛІВ IN VITRO ТА IN SILICO МЕТОДАМИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2414-0260.2021.2.49-54

Анотація

Хвороби, що викликані грибковими інфекціями щороку вражають мільйони людей та рослин. Candida albicans - один з найпоширеніших грибків, що є збудником різноманітних фунгемій, які є смертельно небезпечними, особливо для онкохворих та ВІЛ-позитивних людей. Водночас медикаментозна терапія спрямована на лікування даних захворювань обмежена невеликою кількістю використовуваних препаратів. Серед них одним з найчастіше використовуваних як у лікуванні людей, так і у складі активних компонентів фунгіцидів сільського господарства є флуконазол – засіб, який поєднує у своєму складі ядро 1,2,4-триазолу та атоми флюору.

Раніше нами було досліджено досліджено протигрибкову активність конденсованих солей тіазоло[3,2-b][1,2,4]триазолію, одержаних методом електрофільної внутрішньомолекулярної циклізації, біс-триазолів і їх алкільованих похідних, а також доведено доцільність їхнього застосування в якості бактерицидів та фунгіцидів.

Метою даної роботи є дослідити взаємодії флуконазолу та синтезованих нами флюоровмісних сполук класу 1,2,4-триазолу з ферментом «ЕС 2.2.1.6 Acetolactate synthase» у кристалічній структурі Candida albicans та оцінити можливе застосування одержаних речовин в якості фунгіцидів.

В рамках даного дослідження нами досліджено протигрибкову дію флюоровмісних похідних 1,2,4-триазол-3-тіону. Виконано молекулярний докінг для сполук, що виявили найвищу фунгіцидну активність та препарату флуконазолу до ферменту «ЕС 2.2.1.6 Acetolactate synthase» Candida albicans. Виявлено, що одна із тестованих речовин показала вищу спорідненість до зв’язування в активному центрі ферменту ніж флуконазол. Отже, досліджувані речовини є перспективними протигрибковими агентами. 

Ключові слова: 1,2,4-триазол-3-тіон; фунгіцидна активність; молекулярний докінг; Candida albicans.

Біографії авторів

Н.І. Король, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

Кандидат хімічних наук, доцент кафедри органічної хімії

О.М. Головко-Камошенкова, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

Кандидат хімічних наук, старший науковий співробітник

М.В. Сливка, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

Доктор хімічних наук, доцент, професор кафедри органічної хімії

С.А. Тимощук, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

Аспірант

Н.В. Бойко, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

Доктор біологічних наук, професор

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-02-10