МЕТФОРМІН-ЧУТЛИВИЙ ІОН-СЕЛЕКТИВНИЙ ЕЛЕКТРОД

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2414-0260.2022.1.70-77

Анотація

Метформін у його протонованій формі як метформіну гідрохлорид використовується у всьому світі як передовий протидіабетичний препарат для діабету другого типу. Гіпер-інсулінемія та інсулінорезистентність клітин є основними причинами цього захворювання. Для пацієнтів з цукровим діабетом метформіну гідрохлорид (MET) діє, покращуючи чутливість клітин до інсуліну.

Показано, що метформін із метиловим оранжевим (МО) утворює іонний асоціат (ІА), який можна виділити у твердому вигляді, та придатний для створення пластифікованих мембранних метформін-чутливих іон-селективних.

Методом молекулярного моделювання обґрунтовано енергоефективність формування ІА. Молекулярне моделювання систем «МО- + МЕТ+» та пов’язані з ним розрахунки проводили в базисі РМ3 для різноманітних вихідних варіантів розташування протиіонів відносно один одного (процедура «single point»). Геометричну оптимізацію іонів проводили методом молекулярної механіки MM+. Стандартну ентальпію (ΔH0) утворення іонів та асоціату «МЕТ+ + МО-» визначали напівемпіричним методом PM3. Різниця в енергії утворення іонного асоціату і сум енергій утворення його компонентів дорівнює 258 кДж/моль. Отже, процес утворення ІА є термодинамічно вигідним.

Здійснено моделювання та оптимізація складу мембран. Результати дослідження впливу природи пластифікаторів на електроаналітичні властивості розроблених МЕТ-чутливих електродів, свідчать про те, що кращим пластифікатором для системи є ТКФ або ДНФ. Для цих розчинників добуток величини діелектричної проникності та полярності Роршнайдера (ε × ПР) становлять 123,5 та 175 відповідно. Для пластифікаторів, які виявилися менш ефективними (ДБФ і ДЕФ), ці величини становлять 235,6 та 326, відповідно. Для мембран з однаковим вмістом пластифікатора одного гомологічного ряду (ДЕФ, ДБФ, ДОФ, ДНФ) крутизна електродної функції зменшується із зростанням діелектричної проникності розчинника-пластифікатора. Показано, що робочий інтервал рН електрода від 2 до 11. Дрейф потенціалу не перевищує 1-3 мВ/добу. Стабільні значення електродних потенціалів установлюються за 5-15 с. Стабільність величини електроаналітичних характеристик оптимізованих мембран прослідковується не менше трьох місяців. Розроблені сенсори проявляють задовільну селективність по відношенню до цілої низки речовин та іонів. Визначенню МЕТ не заважають 300-1000 кратні кількості глюкози, крохмалю, полівінілового спирту, іонів Na+, K+, Mg2+, Ca2+, Ba2+ та ін. Це, в свою чергу, дає можливість практичного використання розроблених МЕТ-чутливих електродів у різних об’єктах.

Розроблена методика потенціометричного визначення метформіну, яка апробована при його визначенні у лікарських формах.

Біографії авторів

Жолт Кормош, Волинський національний університет імені Лесі Українки

кандидат хімічних наук, професор, професор кафедри хімії та технологій

Людмила Савчук, Волинський національний університет імені Лесі Українки

кандидат біологічних наук, доцент кафедри екології та охорони навколишнього середовища

Наталія Кормош, Волинський медичний інститут

голова циклової комісії санітарно-гігієнічних дисциплін, викладач-методист, спеціаліст вищої категорії

Микола Шевчук, Луцький національний технічний університет

кандидат хімічних наук, доцент кафедри матеріалознавства

Катерина Люшук, Волинський медичний інститут

кандидат педагогічних наук,  голова циклової комісії хімічних і фармацевтичних дисциплін, викладач-методист вищої категорії

Тетяна Савчук, Волинський національний університет імені Лесі Українки

кандидат хімічних наук, доцент кафедри хімії та технологій

Світлана Корольчук, Волинський національний університет імені Лесі Українки

кандидат хімічних наук, доцент кафедри хімії та технологій

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-23