СКРИНІНГ ВМІСТУ АНТИОКСИДАНТІВ У ТРАДИЦІЙНИХ ВИНАХ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ
DOI:
https://doi.org/10.24144/2414-0260.2022.1.99-104Анотація
На основі скринінгу вмісту антиоксидантів у традиційних винах Закарпаття встановлено, що червоні вина, які одержані з європейських сортів винограду, мають високий загальний вміст поліфенольних сполук та антоціанів. Досліджувалися вина з винограду гібридного сорту «Ізабелла» та європейських сортів «Мерло» та «Каберне-Совіньон» у трьох основних виноробних районах області. Серед досліджених червоних вин (врожай 2020 року) найвищий загальний вміст поліфенольних сполук спостерігається у вині з винограду сорту «Мерло» (2,75 г/дм3), яке одержано у Берегівському районі. В цьому ж вині спостерігається і найвищий загальний вміст антоціанів (0,715 г/дм3, становить 26% валового вмісту поліфенолів). Таке вино може мати високу антиканцерогенну дію, а споживання його у помірних кількостях буде мати профілактичну дію на здоров’я людини. В той же час показано, що антиоксидантні властивості червоних виноградних вин зберігаються нетривалий час після відкоркування пляшок.