СКРИНІНГ ВМІСТУ АНТИОКСИДАНТІВ У ТРАДИЦІЙНИХ ВИНАХ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Автор(и)

  • А.І. Помазанова ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Ukraine
  • О.Ю. Сухарева ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Ukraine https://orcid.org/0000-0002-6528-4791
  • С.М. Сухарев ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Ukraine https://orcid.org/0000-0003-0742-1679

DOI:

https://doi.org/10.24144/2414-0260.2022.1.99-104

Анотація

На основі скринінгу вмісту антиоксидантів у традиційних винах Закарпаття встановлено, що червоні вина, які одержані з європейських сортів винограду, мають високий загальний вміст поліфенольних сполук та антоціанів. Досліджувалися вина з винограду гібридного сорту «Ізабелла» та європейських сортів «Мерло» та «Каберне-Совіньон» у трьох основних виноробних районах області. Серед досліджених червоних вин (врожай 2020 року) найвищий загальний вміст поліфенольних сполук спостерігається у вині з винограду сорту «Мерло» (2,75 г/дм3), яке одержано у Берегівському районі. В цьому ж вині спостерігається і найвищий загальний вміст антоціанів (0,715 г/дм3, становить 26% валового вмісту поліфенолів). Таке вино може мати високу антиканцерогенну дію, а споживання його у помірних кількостях буде мати профілактичну дію на здоров’я людини. В той же час показано, що антиоксидантні властивості червоних виноградних вин зберігаються нетривалий час після відкоркування пляшок.

Біографії авторів

А.І. Помазанова, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

Студент

О.Ю. Сухарева, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

к.х.н., доц., доцент кафедри аналітичної хімії

С.М. Сухарев, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

д.х.н., проф., завідувач кафедри екології та охорони навколишнього середовища

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-23