СКРИНІНГ ВМІСТУ АНТИОКСИДАНТІВ У ТРАДИЦІЙНИХ ВИНАХ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ
DOI:
https://doi.org/10.24144/2414-0260.2022.1.99-104Анотація
На основі скринінгу вмісту антиоксидантів у традиційних винах Закарпаття встановлено, що червоні вина, які одержані з європейських сортів винограду, мають високий загальний вміст поліфенольних сполук та антоціанів. Досліджувалися вина з винограду гібридного сорту «Ізабелла» та європейських сортів «Мерло» та «Каберне-Совіньон» у трьох основних виноробних районах області. Серед досліджених червоних вин (врожай 2020 року) найвищий загальний вміст поліфенольних сполук спостерігається у вині з винограду сорту «Мерло» (2,75 г/дм3), яке одержано у Берегівському районі. В цьому ж вині спостерігається і найвищий загальний вміст антоціанів (0,715 г/дм3, становить 26% валового вмісту поліфенолів). Таке вино може мати високу антиканцерогенну дію, а споживання його у помірних кількостях буде мати профілактичну дію на здоров’я людини. В той же час показано, що антиоксидантні властивості червоних виноградних вин зберігаються нетривалий час після відкоркування пляшок.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Ліцензування
Стаття та будь-який пов’язаний з нею опублікований матеріал поширюється за ліцензією Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0)
Умови цієї ліцензії не впливають на права автора чи іншого творчого виконавця захищати цілісність і право власності на свою роботу.
Авторське право на макет журналу та обкладинки повністю належить ДВНЗ "Ужгородський національний університет".
Весь контент публікується добросовісно, і думки, висловлені авторами, є тільки їхніми та не обов’язково відображають точку зору ДВНЗ "Ужгородський національний університет".
Автори надають редакційно-видавничому відділу ДВНЗ "Ужгородський національний університет" ліцензію на публікацію статті та ідентифікують себе як першовидавця.
Авторське право
Авторські права на будь-яку статтю зберігаються за автором(ами).
Публікацію статті мають схвалити всі автори та відповідальні органи інститутів, в яких виконувалося дослідження, якщо такі є.
Автори можуть уповноважити одного зі своїх співавторів діяти від їхнього імені та бути автором-кореспондентом, який відповідає за листування з редакційною командою журналу.
Автори можуть надати будь-якій третій стороні право вільно використовувати статтю за умови зазначення авторів та належного оформлення цитування.