Сухарева О.Ю., Куштан С.М., Сухарев С.М. СКРИНІНГ ВМІСТУ БІОДОСТУПНИХ ФОРМ ФЛУОРИДІВ У ПОВЕРХНЕВИХ І ПІДЗЕМНИХ ВОДАХ БАСЕЙНУ РІЧКИ ТИСА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2414-0260.2023.2.33-39

Анотація

Флуор, як біогенний мікроелемент, відіграє важливу роль у підтримці здоров’я людини, проте у великих кількостях може зумовлювати ряд захворювань. Основним шляхом потрапляння флуоридів в організм людини є питна вода, джерелом якої є природні поверхневі та підземні води. У поверхневих і підземних водах флуориди можуть існувати як у зв’язаній (сполуки із алюмінієм, залізом, кальцієм і магнієм) так і у вільній (біодоступній) формі, тому при моніторингу природних вод важливо розмежувати валовий вміст флуоридів та вміст біодоступних форм. У даній роботі представлено скринінгові дослідження щодо вмісту біодоступних форм флуоридів у поверхневих (річкових) і підземних (колодязних) водах басейну річки Тиса. Дослідження проведено у літній (червень-серпень) період 2023 року. Результати скринінгу показали, що річкові води мають нижчу концентрацію біодоступних форм флуоридів (2,9-8,3 мкг/дм3), ніж підземні води (7,5-14,4 мкг/дм3). Встановлено, що вміст біодоступних форм флуоридів у природних водах визначається, перед усім, геологією територій (найнижчий вміст у гірських районах, а найвищий – у низовинних районах), а для поверхневих вод також і морфологією річки. Для річкових вод, загальна закономірність щодо розподілу вмісту флуоридів є складною та неоднозначною. В цілому, вміст біодоступних форм флуоридів у поверхневих і підземних водах басейну річки Тиса є малим, що зумовлює ризик щодо стоматологічного здоров’я населення регіону.

Ключові слова: моніторинг природних вод; непряма спектрофотометрія; рідинно-рідинна мікроекстракція; ризик для здоров’я людини.

Біографії авторів

О.Ю. Сухарева, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

к.х.н., доцент, доцент кафедри аналітичної хімії

С.М. Куштан, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

Аспірант кафедри екології та охорони навколишнього середовища

С.М. Сухарев , ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

д.х.н., проф., завідувач кафедри екології та охорони навколишнього середовища

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-22