ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕТРАРНОЇ СПОЛУКИ Tb1-xNaxSn2 (x = 0,1) МЕТОДОМ МОНОКРИСТАЛУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2414-0260.2024.1.44-53

Ключові слова:

рідкісноземельні метали; натрій; інтерметалічні сполуки; рентгеноструктурний аналіз; кристалічна структура; монокристал.

Анотація

Рідкісноземельні метали зараз набули широкого використання у інноваційних високотехнологічних виробництвах і є сировиною, яка має стратегічне значення. Вивчення рідкісноземельних металів, їхніх сплавів і сполук має велике теоретичне і практичне значення, оскільки матеріали на їх основі мають цілий ряд цінних властивостей, що призводить до їх широкого застосування в сучасній техніці. Сплави Натрію в хімічній промисловості використовують для отримання цілого ряду сполук, в металургійній промисловості – в якості відновника, в атомній енергетиці – в якості теплоносія. Дана робота присвячена систематичному вивченню фазових рівноваг у чотирьохкомпонентній системі Tb–Na-Zn–Sn. Для синтезу сплавів із Натрієм шматочки чистих металів з певним стехіометричним складом пресували в таблетки, які були укладені в танталовий тигель і поміщені в печі опору з температурним контролером. Масиви рентгенівських дифракційних даних для зразку складу Tb30Na5Sn65 отримали за кімнатної температури на автоматичному монокристальному дифрактометрі XCALIBUR (Мо Kα-випромінювання, графітовий монохроматор, w - метод сканування). Досліджено кристалічну структуру тернарної сполуки Tb1-xNaxSn2 (x = 0,1) (структурний тип ZrSi2, просторова група Cmcm, символ Пірсона oS12) і встановлено параметри гратки. Виявлено існування ізоструктурних фаз складу R1-xNaxSn2, які утворюються з іншими рідкісноземельними металами (Gd, Ho, Dy, Er, Tm).

Біографії авторів

А.О. Стецьків, Івано-Франківський національний медичний університет

доктор хімічних наук, професор, завідувач кафедри хімії, фармацевтичного аналізу та післядипломної освіти, Івано-Франківський національний медичний університет

В.В. Павлюк , Львівський національний університет імені Івана Франка

доктор хімічних наук, професор, професор кафедри неорганічної хімії

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-12