КОМПЛЕКСИ ТЕТРАГАЛОГЕНІДІВ ТЕЛУРУ З 3-АЛІЛ-2-(2-МЕТАЛІЛТІО)ХІНАЗОЛІН-4(3H)-ОНОМ

Автор(и)

  • Д.Ю. Куля ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна
  • Д.Ж. Кут ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна https://orcid.org/0000-0003-0338-3628
  • М.М. Кут ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна https://orcid.org/0000-0002-0015-8356
  • М.Ю. Онисько ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна https://orcid.org/0000-0001-6121-828X

DOI:

https://doi.org/10.24144/2414-0260.2024.1.70-75

Ключові слова:

алкілування; 3-аліл-2-(2-металілтіо)хіназолін-4(3H)-он; телур тетрагалогеніди; молекулярний комплекс; телурорганічні сполуки.

Анотація

Регіоселективність реакцій в органічній хімії є важливим поняттям для синтезу органічних гетероциклічних сполук. Це поняття визначає спрямованість реакції до утворення конкретного продукту з можливого набору структур. У цьому контексті, регіоселективність електрофільної гетероциклізації залежить від природи електрофільного реагента, структури субстрата та полярності розчинника. Особлива увага приділяється субстратам з двома ненасиченими фрагментами. Літературні відомості показують, що регіоселективність реакції залежить від типу електрофільного реагента: наприклад, йодування приводить до анелювання шестичленного дигідротіазіну, а брому - до анелювання тіазолінового кільця.

В цій роботі досліджено взаємодію тетрагалогенідів телуру з 3-аліл-2-(2-металілтіо)хіназолін-4(3H)-оном, який має різні алкенільні замісники. Перед початком дослідження було вперше отримано вихідний металільний тіоетер.

В реакції взаємодії тетрагалогенідів телуру з 3-аліл-2-(2-металілтіо)хіназолін-4(3H)-оном були отримані молекулярні аддукти складу тіоетер-телур тетрагалогенід в співвідношенні 1:1. Одержані експериментальні результати показують, що надлишок халькогенового реагенту та зміна умов реакції не впливають на продукт реакції.

Таким чином, ця робота демонструє важливість дослідження регіоселективності реакцій електрофільної внутрішньомолекулярної гетероциклізації та можливість використання тетрагалогенідів телуру для одержання молекулярних комплексів.

Біографії авторів

Д.Ю. Куля , ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

студентка

 

Д.Ж. Кут , ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

аспірантка  кафедри органічної хімії

 

М.М. Кут , ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

к.х.н., доцент кафедри органічної хімії

 

М.Ю. Онисько , ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

д.х.н., доц., доцент кафедри органічної хімії

 

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-12