ФІЗІОЛОГІЧНА ПОВНОЦІННІСТЬ МІНЕРАЛЬНОГО СКЛАДУ ПИТНОЇ ВОДИ ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ СИСТЕМИ ВОДОПОСТАЧАННЯ У м.УЖГОРОД

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2414-0260.2025.1.51-55

Ключові слова:

водогінна мережа; питна вода; мінеральний та мікроелементний склад води; вплив на здоров’я людини.

Анотація

Якість питної води є одним найважливіших факторів впливу на здоров’я людини. Водночас вона є вагомим джерелом надходження мінералів і мікроелементів. Внесок води у їх загальне споживання складає від 1 до 20%.

Згідно ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» фізіологічна повноцінність мінерального складу питної води характеризується 9 показниками, однак 6 з них не є обов’язковими, а тому і не визначаються станціями водопідготовки.

Результати дослідження відібраних 11 проб води з водогінної мережі найбільш густонаселених мікрорайонів м. Ужгорода вказують на те, що значення сухого залишку у 2 випадках було нижчим за фізіологічно оптимальне; загальна лужність, загальна жорсткість, вміст натрію, калію і магнію знаходилися в межах нормативних значень. Тільки 3 проби за вмістом кальцію відповідали вимогам до мінерального складу води, у решті – концентрація катіону вищою за верхню межу. Вміст флуоридів у питній воді у десять разів нижчий за оптимальний, що є фактором ризику розвитку карієсу. Концентрація йоду у 3-5 разів нижча за рекомендовану, що зумовлює (разом з іншими факторами) високу поширеність захворюваності населення на йододефіцитні захворювання.

Біографії авторів

С.С. Мільович, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

к.х.н., доцент кафедри екології та охорони навколишнього середовища

С.В. Галла-Бобик , ДВНЗ «Ужгородський національний університет»

к.х.н., доцент кафедри екології та охорони навколишнього середовища

Посилання

Rosborg I., Kozisek F. Drinking water minerals and mineral balance: Importance, health significance, safety precautions. Springer International Publishing, 2020. Р.175. Dоі: 10.1007/978-3-030-18034-8.

Рolvonova G., Umbrek Q. The influence of the Mineral Composition of Drinking Water on Public Health. IJARSCT. 2023, 3(2). Dоі:10.48175/IJARSCT-8352.

Homonai V.I., Milovych S.S. Medychna khimiia: pidruchnyk. Vinnytsia: Nova knyha, 2016. S. 672.

DSanPiN 2.2.4-171-10. Hihiienichni vymohy do vody pytnoi, pryznachenoi dlia spozhyvannia liudynoiu. Chynnyi z 12.05.2010.

MBB № 081/12-0109-03. Poverkhnevi, pidzemni ta zvorotni vody. Metodyka vyznachennia masovoi kontsentratsii sukhoho zalyshku (rozchynenykh rechovyn) hravimetrychnym metodom. Chynnyi z 30.06.2004.

DSTU ISO 9963-1:2007. Yakist vody. Vyznachennia luzhnosti. Chastyna 1. Vyznachennia zahalnoi ta chastkovoi luzhnosti (ISO 9963-1:1994, IDT). Chynnyi z 01.01.2009.

HOST 4151-72. Voda pytna. Metod vyznachennia zahalnoi zhorstkosti. Termin dii prodovzheno zghidno z nakazom vid 06.12.2017, № 395.

DSTU ISO 6058-2003. Yakist vody. Vyznachennia kaltsiiu. Tytrometrychnyi metod iz zastosuvanniam etylendiamintetraotstovoi kysloty. Chynnyi z 01.07.2004.

DSTU ISO 6059:2003. Yakist vody. Vyznachannia sumarnoho vmistu kaltsiiu ta mahniiu. Tytrometrychnyi metod iz zastosovuvanniam etylendiamintetraotstovoi kysloty (ISO 6059:1984, IDT). Chynnyi z 01.07.2004.

Hardness in Drinking-water Background document for development of WHO Guidelines for Drinking-water Quality. 2010. – Режим доступу: https://iris.who.int/handle/10665/70168.

Matamoros N., Puchulu M. B., Colman Lerner J.E., Mauri-Sintjago E., Lopes J.L., Sosio V., Belizan J.M., Porta A., Cormick G. Feasibility of increasing calcium content of drinking tap water following quality regulations to improve calcium intake at population level. Gates Open Res. 2024, 8‒5. – Режим доступу: https://gatesopenresearch.org/articles/8-5.

Klitynska O., Zorivchak T. Retrospektyvnyi analiz poshyrenosti kariiesu tymchasovykh zubiv ta yoho uskladnen u ditei Zakarpatskoi oblasti. Visnyk stomatolohii. 2022, 120(3), 98–103.

Tronko M.D., Kravchenko V.I., Bondar T.V. Doslidzhennia yodnoi zabezpechenosti naselennia Ukrainy v mezhakh proiektu Steps «Vyvchennia poshyrenosti faktoriv ryzyku neinfektsiinykh zakhvoriuvan» Vsesvitnoi orhanizatsii okhorony zdorovia. Endokrynolohiia. 2022, 27(3), 203‒213.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-07-03